MAIN TOWER

Frankfurt / Main / 2001

International Competition - high of construction 200 m with viewing platform

The double tower of the Landesbank Hessen-Thüringen is one of the buildings that shapes Frankfurt’s skyline. Its composition, a bronzed cube and slender glazed round tower introduces a new motif into the skyscraper family. The HR radio studio, the panoramic restaurant on the 53rd floor and the 200 metre high viewing platform are accessible via their own lifts. Individually regulated natural ventilation was realized by using parallel retracting windows. A new kind of crypton sun and heat insulation glass is also part of the ecological energy concept, and so is a low-consumption lighting plant, the geothermal heat collector in the foundation piles and the combined heat and power plant whose waste heat is used for cooling purposes. These measure, and sensitive control over the buildung as a whole means an annual energy requirement of under 75 KWh/m² - a low-energy building.

The double tower of the Landesbank Hessen-Thüringen is one of the buildings that shapes Frankfurt’s skyline. Its composition, a bronzed cube and slender glazed round tower introduces a new motif into the skyscraper family. The ground plan figure derives from a square penetrating a circle. The tower grows out of a dense block of buildings, with the sandstone facades of the earlier historical buildings included in the ensemble. The foyer is open to the public and contains Bill Viola’s large-format video installation, and also serves to link the neighbouring streets. The HR radio studio, the panoramic restaurant on the 53rd floor and the 200 metres high viewing platform are also accessible via their own lifts. The flexibly adaptable offices have ideal lighting conditions: they are just under six metres deep, with floor-to-ceiling glazing. A double facade had to be rejected on grounds of space optimization, but opening windows were still required. Individually regulated natural ventilation was realized by using parallel retracting windows. But the degree of opening is checked by a central weather station and restricted in high winds. The windows are also opened from a central control point at night if ventilation is needed. A new kind of crypton sun and heat insulation glass is also part of the ecological energy concept, and so is a low-consumption lighting plant, the geothermal heat collector in the foundation piles and the combined heat and power plant whose waste heat is used for colling purposes. These measure, and sensitive control over the building as a whole means an annual energy requirement of under 75 kWh/m²; Immobilien Award and “Leed Gold Zertifikat”

CLIENT:

HELABA Bank

CONSTRUCTION:

1996 – 2001 Interior 2004

AREA:

110.000 sqm

DESIGN:

LP 1-9 Architekten Schweger + Partner Schweger Reifenstein Schneider Kohl Meyer