RESTAURANT IN THE BAROQUE GARDENS

Hannover / 2000

International Competition 1st Prize

The new restaurant in the Baroque gardens in Hanover, the internationally famous Herrenhäuser Gardens, completes this beautiful ensemble as a tourist attraction. It was placed on the site of the former palace kitchens, now in the new Fig Garden opposite the grotto (Niki de Saint-Phalle) and continues the line of gallery and foyer hall by Arne Jacobsen. The architectural design was intended not so much to create an obvious ‘building’, but to extend the spatial effect of the surrounding trimmed hedges. As in the Baroque open-air theatre, the green hedge screens form the wings for the ‘entry of the patrons’. Frosted-glass facades, scumbled exposed concrete walls and ceilings, Swiss pearwood in the Club, flooring of sandstone from Mucharz, and glass mosaic surfaces in the toilets are used to express the differences between spatial topics: social space, orangery and grotto.Glass wall salbs and hedges are spot-lit. The double-glazed garden façade of the restaurant space is illuminated from within.

CLIENT:

HBG

CONSTRUCTION:

1998 – 2000

AREA:

2.000 sqm

DESIGN:

LP 1-9 Architekten Schweger + Partner Schweger Reifenstein Schneider Kohl Meyer