Residential Quarter Heinrich-Köhler-Hof in Hanover-Vahrenwald

Hanover / 2015

1st Prize Competition for Realisation

These new residential buildings will become an integral part of the surrounding urban structure forming a small quarter with its very own identity. At the same time, this uban composition consisting of space-defining solitary buildings form a link between the existing closed perimeter block development on the one side and the open linear structure of a row of buildings on the other side. They are all four-storey buildings integrating into the horizon of the existing building structure and tree population. Two buildings on the side of the road Moorkamp form a gateway to the inner part of the block in which four buildings – following a slight curve – enclose the common, the linear centre of the premises as a whole.

CLIENT:

Spar- und Bauverein Hannover

CONSTRUCTION:

2015 - 2017

AREA:

approx. 90 RUs 12.648 m² GFA incl. underground car park

DESIGN:

Work stages 1-4 ASP Architekten Schneider Meyer Partnerschaft mbB